Totalt antall sidevisninger

tirsdag 1. februar 2022

Tørke - lite snø og mildt

 Jeg har vært innover og sjekket feller i to omganger siden sist jeg skrev. Det var en kort tur for halvannen uke siden og i helga som var. Det er støtt noe å gjøre og forbedre på det man steller med i mårskogen. 

Det ble en runde etter å ha normal dag på torsdagen og deretter var det hyttekontor på fredagen. Med tur opp etter jobb på torsdagen gikk turen ut til den nærmeste felleruta på kveldingen. Det innebar en sjekk av det nye settet og opp til det øverste. Med at det øverste sette har fanget dårlig har det vært en vurdering om det skal flyttes. Det var lits snø i skogen, ikke kommet ny snø og heller sett at det har minket litt. Det førte til en rask tur på nye truger på den turen. Nye truger til erstatning for et par Tubbs. De skal til reparasjon. 

Det var absolutt ingen ting å se opp der jeg hadde ruta. Lite spor å se. Alt var jo hardt og selv rev og hare flyter oppe på snøen. Brukte litt tid på isen for å rydde snø på skøytearenaen vår. Fredagen etter kontordagen var det over på vestsida av sjøen. Der var det bare å sette skiene på beine og haste innover før det ble for mørkt. Her inne har jeg to klatrestativer, en åpen "postkasse" og et bakkesett "look a like". Sistnevnte er festet på en rotvelt av en furu. 

Jeg skiftet minnebrikker på viltkameraene og la inn litt ekstra honning i fellene. Med litt mildt vær og myk honning ble flaten for honninglukten vid. Det var ikke noe å rapportere om. Med lite snø og barmark kan nok måren jakte mus på bakken. Eneste var vel at en nøtteskrike som hadde rota seg inn i bakkesettet. Sikret seg et grundig slag over pannebrasken. Ut fra en liten meldingsrekke med en kompis sendte jeg et bilde til ham. Han svarte må å undre om dette var forrett. Småviltjaktlaget skulle ha den årlige viltmiddagen på lørdagen. Han ba om det og fikk det, forrett med nøtteskrike, gulrotpure, sopp og en dert tyttebær. Solnedgangen var hvert fall bra!

Sist helg v ar det ny runde. Nå hadde jeg hele helga, sammen med samboer og hennes sønn med familie. De har vært ute på felle sjekk før. 6- åringen har vært med å hente mår en gang før så han vet det går an å fange. Fredags kvelden ble brukt til å skuffe noe snø fra skøytebanen og legge mer vann på for å få det gode jevne islaget.

Lørdagen ble brukt til mer brøyting av skøytebanen - eller sjøen. Vi rekker ikke over alt da det er kun ca 15 kvadratkilometer areal. Det ble gått på skøyter og måkt enda mer snø. Da er det nærmest snøfritt mellom båtplassen og brygga. Etter lunsjen tok vi turen opp i første felleruta. Sambo og jeg gikk helt til topps. Det var somt i fellene og lite som viste at mår eller annet hadde vært innom. regner med at musa hadde tatt seg av honning og bringebærsyltetøyet på klatrestativet. Øverste fellekasse ble ubønnhørlig løsnet fra trestammen og tatt med ned igjen. Den skal få hvile og så må jeg se meg ut en ny plass til den. Tenker det blir inn under en tiurleik jeg vet om. Denne lørdagen var mild, det samme var natta til søndag. Snøen på sjøen ble våt kram og smeltet unna. Ikke alt smeltet. 

På søndagen begynte kulda å komme tilbake, ut på eftan. Føret førte til at vi tok fellesjekk på vestsiden. Det var alle mann alle, 6 personer og en bikkje. Det setter vel sin lukt i skogen og kanskje ikke det salgstrikset for måren. Viltkameraene hadde ikke sladret om noe, forventningen var derfor passe lave hos meg. 6-åringen gikk sine 4,5 km på ski og truger. Litt armer og bein dog han var med. Søstra på 11 hadde ingen klager over det hele. På første plassen var det ingen tegn til besøk. Så ut til at åta var på plass. Minnebrikken fra viltkameraet viste at musa fortsatt klarer å komme seg opp i fellesettet og spiser av åta. Så bar det videre til felle to. 6-åringen lurte på om vi ikke kunne sjekke de siste tre fellene neste helg. Ble forklart at loven sier at det skal sjekkes hver uke. Da må vi det. En passe dårlig aksept for det og litt lettere med viten om sjokolade på alle fellestopp. 

Vi nærmet oss stedet. Litt snakk om det å kjenne seg igjen. Så var han på tur opp mot settet og sannelig. Der hang det en mår i fella. Den hadde jeg ikke sett komme. Desto mer artig å få fangst når unga er med. Det var klare meldinger om hvem som skulle kjenne på bære osv. I det heletatt alt med sjokolade ble glemt. Det ble avbildet, tatt på og kjent på til stor glede. Må sies at måren var myk, det var ingen tele i den så jeg var redd for at den kunne ha blitt sur. Åta opp, spente fella og satte den inn igjen, for deretter å bytte batterier og minnebrikke. Bildet viser stillbilde da måren ankom settet Det artige er at dette var tredje måren i samme sett på nytt sted i år. Det må sies å være drømmetreff med plassering. Turen gikk videre bortover til neste to settene. De står med kun kort avstand mellom seg. Begge har gitt fangst, så plasseringen er ikke hakke gale. Her var det ikke noe å rapportere om. Med nok mus på bakken var de nok i setene og spiste av åta. Fikk en bekreftelse på det i fellekassa på rotvelten. Da jeg stelte litt i den smatt ei mus ut av kasse og forsvant ned på bakken og videre under snøen. Her blir endring ved neste runde. To ganger to - fire på ca 20 cm lengde kan legges under kassa slik at den kommer opp fra furustammen. Sa skal høyden gjøre at muse ikke kommer inn. 


6-åringen ble med bestemor i bilen. Han skulle holde og passe på måren tilbake til hytta. Det var ei humår som veide 0,9 kg. Ei lita snelle med andre ord. Flådde og stelte skinnet på søndagskvelden. Hu hadde ikke surna etter at hun gikk i fella. Minnebrikken i viltkameraet fortalte at jeg hadde vært der kl 1639, musa kl 1843 og måren gikk i kl 2143. Takket være kulda hadde hu frosset og bare tint langsomt gjennom helga. Nå er hvert fall femte mår på tane og klar for garving. 


Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!





Ingen kommentarer: