Totalt antall sidevisninger

mandag 21. september 2020

Sælet

Ole og jeg hadde leid oss en gammal sæterbu på Etnestølen. Det skulle være basen vår for jakta. Sæterbu på valdris heter sæl. Derav overskriften. 


Vi møtte en hytte, det fremstod slik, beverbrunt beiset og i godt hold. Det var tre bygg til der på tunet. En utedass, med vedskåle og et mellombygg. En eget lite anneks og en låve. Mellombygget, annekset og låven var låst for oss. 

Vi låste oss inn. Vi ble møtt av en liten gang, en kjøkkenkrok, spiseplass og en ekstra plass med utsikt mot Krokvatnet. Inn til høyre ar det et soverom. Plass for tre personer i en 120 seng og en enkel seng. Andre senger var det ikke. Da ble det romdeling og utveksling av snorking på natta. Hvem holdt hvem våken og slikt. Neida, det ble ikke noe problem, en sovner godt når en har gått en hel dag i fjellet. 


Så kom vi inn til hovedstua, eller det gamle sælet. Sældøra var der fra gammalt av. Lav dør, så du måtte bøye huggu for ikke å skalle i dørkarmen. Sælet hadde den gamle gode atmosfæren. Grovt spisebord, og passende stoler, åpen peis og en liten sittekrok. Taket var senket litt ned slik at varmen holdt seg godt og tømmeret i veggene var av godt gammalt slag. Enkelte stokker målte 60 cm i dimensjon. Sirlig laftet opp og tettet. Sagde eller høgde innsider som var glatte og lune. Hadde en aning grå patina i leten. 


Nabokjærringa, eller gammel kjenning fra Lommedalen, fortalte at det spøkte nede på sælet. Det var en gammal lysestake som hadde fast plass. Om noen satte staken på feil plass så ble det flyttet på i løpet av natta. Hmmm... vi hadde flyttet borde, men ikke lysestaken. Den hadde stått i ro. Vi ble anbefalt å ta oss vel av haugfolket. Andre kaller dom for småfolket eller de underjordiske. Dette er vi kjent med fra Grønsenn og Vassfaret. Vi spiller på lag med haugfolket. Ein og anna historie fra Fønhus har nok og sagt sitt om å tekkes haugfolket. 

Vi kjente på et varm og velkommen stemning i sælet, ingen uro eller annen spenning i det. Vi snakket til haugfolket, varslet om oppvaskvannet og alt som hører til. Det er akkurat slik det ska værra! Vi stelte nok greit med dem for vi hadde ro i sælet i de dager vi brukte det.  

Ingen kommentarer: