Totalt antall sidevisninger

onsdag 2. mars 2022

Sol, skøyter og litt fellesjekk

 Med en arbeidsdag i Kongsvinger var det mulig å ta en hjemmekontordag, eller hyttekontor. Da kunne jeg få fulgt opp feller og gjøre litt annet. Litt annet var at vi hadde invitert noen venner oppover til aktivitet på Skasen og hygge på isen. 

Torsdagskvelden brukte jeg til å inspisere isen, joda det var ingen snø å flytte. Det var litt av "skrekken, å få en mengde snø å flytte. Det kunne ha vært ca halvannet til to mål å brøyte for hånd. Da hadde været bidratt med sitt. Mildvær og regn gjorde at det kun var flekker over hele Skasen med rester av snø. Resten var nærmest paddeflatt og glimrende til å gå på. Foruten at det kun var en halv cm med is på alt overvannet. Vel, nattekulde kunne gjøre sitt. 

Jeg tok runden til den østlige felleruta. Der har jeg kun to feller nå. Ene på fast plass og den andre var

flyttet til nytt sted. Som nevnt under en tiurleik. Jeg kunne spenne truger på beina ved hytteveggen og labbe ut. Ikke tunge føret. Litt skare eller en tynn skorpe på ny snøen som var kommet. Krysset riksveien og inn i skogen. Det var noe bråk ved å gå i slik snø med skorpe på seg. Det var lite eller ingen spor å se. Eneste var et rådyr som hadde passert sporet mitt. Ved fella var det ingen hendelser å snakke om. Jeg valgte å gin inn endestokkene på klatrestativet med sjokoladepålegg. Det gjorde dem mørke slik at måren ikke ville se at de lyste. Åta var den samme og urørt. La inn litt fersk honning. Det var eneste. Forlot fella og gikk videre. Så etter spor i snøen og kunne ikke skryte av noe å se. Enten har mår, rev og andre dyr holdt seg unna teigen, eller at de har flyt opp på snøskorpa. Jeg trampet meg videre og tråkket opp et passende spor til neste sett. Gikk rett ned til og her var det også lite til ingen ting å rapportere. Flagginga har ikke virket og honningsokken så totalt urørt it. Det vil si at den ligger inne i fellekassa og lukter av honning og tørrfisk. Ergelig at det ikke er noe spor å se. Det er slik det har vært i år. Snø, så mildt og ..... Jeg har ikke truffet på de periodene det har vært mulig å finne spor. 

Fredagen ble brukt i digitalemøter og kl 15 kunne jeg endelig ta en liten tur ut. Det ble på fjellskiene ut veien fra hytta. Staking på blank is. Så slang keg meg ned på Skasen igjen og sjekket isen. Her var det grosset til. Kanskje litt vann som ikke var helt frosset enda. Uansett klinkk is og bare å stake seg rundt. Inne i Ølvika var det litt snø på isen. Sjekket at det var en rotvelt ved Kvernbekken. Vurderer den til bålstubber om den ikke er for gammal og røtin. 

Lørdagen kom og også venner. Da var bålpanna flyttet til isen og litt annet. Det skulle være mulig å kunne nyte sol og is. Det var skøyter på og så var vi ute på isen. Med ulik ferdighet bar det både utover og nordover. Med fire personer og 8 håndledd kunne det bli litt av hvert om en var uheldig. Så kom den ene lille uflaksen. Ustøhet, og fall. Landingen var på armen, tok seg ikke i mot med hånda, og likevel nå var skjedd. Med veterinær og sykepleier på isen ble det konstatert at her var det et brudd. Legetime på legevakta bestilt og en matbit før de måtte dra. N og jeg ryddet litt og tok en ny runde på Isen. Vi gikk 7 km til på isen. Med litt jevne oppdateringer var det røntgen., brudd i underarmsbeinet. heldigvis ikke i småbeina i håndleddet. Men operers skulle det, det skjedde i dag onsdag. Godt jeg bidrar til å holde ortopedene på jobb - Kongsvinger sykehus - i sving. 

Søndagen kom med samme fine været. Skulle bli mer vind på dagen og overskyet. Vi startet med fellesjekken på vestsiden. Der er det fire feller som står. Ingen forventning om noe grunnet været og at jeg har fanget fem mår der bak. Kan være det er litt lengre mellom dem nå. Musa hadde spist åta i første fellekasse. Dermed lite og eller ingen ting å finne der. Så det ble åtet opp med honning, litt tørrfisk, kanelgrifler og en beta elgkjøtt av dårlig kvalitet. Neste var like tom, det vil si åta var urørt, ingen nøtteskrike i fella og bare å åte opp videre. Her med litt ferskere elgkjøtt slintrer og elgblod. Det skulle nå lukte litt sammen med kanelgriflene. 

Den neste felle var utløst og hang ved siden av fellekassa. Oppgavnsstokken var revet ned. Ingen spor som skulle tilsi mår i felle og at den var eten av rev eller annet. Det var dog elgspor helt inn på treet og litt elgtråkk der. Kjøttåta var borte og honningsokken var gnag hull i. Antakelse at musa har klart å gnage over opphenget og kjøtt åta kan ha løst ut fella. Spente opp og åta opp igjen med honning i sokken. Neste felle var like resultatløs. Her rensket jeg opp i åta, musespist rypeskrog mm ble kastet ut, lagt i ny honning i åtekammeret. skal være musefritt og kanelgrifler og en banan, søt sådan. Her spanderte vi litt bringebærsyltetøy også. 

På vei ut sjekket vi et par spor vi hadde sett på vei inn. Spora var satt i skutersporet og så hadde vi et par travspor utenfor. Travsporene - hvert fall ikke galopp - målte 2 meter mellom første spor i hvert sporsett. En god skilengde med andre ord. Med staven som mål ble sporet litt større som du ser. Trinsen måler 9,5 cm. Ulvespor måler fra 9 til 11 cm. Denne er med andre ord ca 10 - 10,5. Ingen tommestokk i denne sekken for nøyaktige mål gitt. Antakelsen er ensom ulv på vei mot Skasen, vandrende fra vest. Om i liker det eller ikke. Liker ikke at ulv og bjønn roter for mye i den skogen vi jakter elg i hvert fall så får politikere og direktoratet stå for forvaltningen. At ulven må forvaltes er sikkert, spørsmålet er mer hvordan? 


Nå er det kun to uker igjen av jakt- fangsttiden på mår, så vi får se om vi klarer å lure enda et par til eller om det er det det ble i år.                                                                                                                 Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!

Ingen kommentarer: