Totalt antall sidevisninger

onsdag 16. mars 2022

Nedspent

 Da var fangst og jaktsesongen på mår og ekorn over for å år. 15. mars er datoen for å spenne ned det som er av feller. 

Helgen ble brukt til å gå de to rundene som skal gås. Ene runden var på østsiden. Ble å bytte minnekort på viltkameraet og sjekke status. Noe av åta, kanelgriflene var borte, fella stod der spent og .... Var å sjekke minnebrikken for alt som var av bilder. Følsom sensor så den tar jo bilder av alt  og ingenting. Denne gangen var det et par dager uten aktivitet og andre dager med "tomme" bilder. Joda, besøk har det vært. Både flaggspett og ekorn. Bilde viset bustehalen utenfor fellekassa og ekornet rimelig langt inne, merkelig om den har klart å plukke ut en griffel. Kamera viste hvert fall at den satt med en griffel og koste seg på klatrestativet. Her har jeg ikke klart å overliste måren. Videre til neste sett. Det er et tilfeldig satt opp i skog som kan innby til mårskog. Her har det ikke vært antydning til verken mus eller annet på oppgangsstokk eller i fellekassa. Oppsettet må jeg prøve ut litt mer da jeg ikke er helt fornøyd med plastkassa til John S Opdahl. Må sjekkes om jeg kan få fella til å sitte bedre i slissene eller hva det nå må bli. Uansett, fellekassa ble løsnet og tatt med hjem. 

Dagen etter tok jet turen alene over på vestsiden. Der var det å ta med både viltkamera, feller og en av fellekassene. Her var det tomt, eller nesten tomt. Helt klart at det ikke har vært noen innom av større dyr. Fellekassa jeg hadde på en rotvelt ha hatt besøk av mus. Jeg løsnet kassa fra rotvelten, og satte den på bakken, da smatt det sannelig en mus ut av kassa og ut i terrenget. Helt musefri hadde jeg ikke klart å lage kassa. Den ble med hjem og kan justeres liss så jeg kan se om det er mink å ta ut til sommeren. 

Om noen er nysgjerrig på hva det til slutt ble kan jeg melde om 6 mår i vinter. Totalt 12 på siden 2017 og med aktiv fangst siste 4 sesongene. Da 11 mår. På samme tid har det blitt to orrfugl, 4 ryper og to harer på støkkjegeren. Konvertert til pelsjeger. 

Ellers var det jo et strålende vær disse to dagene. Vi hadde med småfolket  (ikke haugfolket eller tusser) slik at  det var mye aktivitet. Veien inn til hytta ble brukt som akebakke. Passe lang og helt islagt. Da var det fint med akematte. Isen på sjøen er jo fortsatt omfattende. 55 cm med stålis skulle være rimelig trygt å gå på. Ikke at vi har målt ute på midten, men likevel mye å gå på. Med varme på dagen og 8 - 10 minusgrader på natta var det godt liv i isen. Du kunne høre den buldret om natta og hadde drønn på dagen når den sprekker. I sprekkene kunne nytt vann komme opp og fylle og og skli ut over isen så det ble blanke felter på isflaten. Isen hadde begynt å jobbe seg inn på bredden i øst. Brygga er løst opp slik at vi for håpe isgangen ikke herjer med brygga i år. 

Isen ble nå benyttet til hva den skal brukes til. Skøyter og hockey. Med såpass stor flate kunne du dra til med pucken og få dertil vandre tur etter på. Med ubegrenset lengde - ca 3 km over til vestsiden og 7 km nordetter er det bare å gå. Lett målt til 15 kvadratkilometer isflate. Våren er nok mer i anmarsj slik at istykkelsen må sjekkes neste gang litt lengre ut på. Normalt ligger den til 14 mai, men klimakrisen har gjort issesongen kortere, og når isen blir nålete er det slutt. Da er det bare å vente til den er borte og for så å sette kajakk, kano og SUP på vannet. Det er vel badetemperaturer igjen til pinse. 


Neste gang vi er avgårde er det kanskje i spill tider for både orrfugl og tiur. Da skal det bli noen døgn ute for å drive fotojakt. 

Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!

Ingen kommentarer: