Totalt antall sidevisninger

mandag 22. november 2021

Fellesjekk med litt ekstra

 En kan jo tolke dette vidt. Helgen som var var første sjekk av de mårfellene som var spent. Temperaturen har sunket til omkring 0 pluss minus. Det var kommet litt snø i området. Ikke noe å skryte av, og langt unna sporsnø. Snøen var smeltet og frosset til igjen der det var noen rester. 

Lørdagen ble brukt til en liten runde i skogen etter skogsfuglen. Gikk i teiger det har vært fugl før. Nå var det stille. Og det var ikke stille før stormen. I det overskyede været, med rester av vinden fra fredagen kunne fuglen sitte på bakken. Trua var der, og ble etter hvert en prøvet tro. Nå, vi returnerte til bilen og der var resten av gjengen kommet. Da var det bålrigging mm. Her skulle det lages kakao, kaffe, grilles pølser og stekes hamburgere. Da er det godt en har nok utstyr, to steikepanner, ditto grillspyd og to kaffekjeler. 

Bålet er grei skuring, så var det det å teste nye løsninger. Her ble det mulig å prøve og se at enkelte saker fungerer usedvanlig fra og med god effekt. Bål laget rett i trestammen er det jo ikke mye av, eller... For fremtiden skal det lages flere slike bålstokker. Hva er det han tenker på. Jo når du først har en god stokk som skal bli til ved. Før du skjærer kabber for kløyving bruker du saga på langs av stokken. Jeg lot motorsaga lage tre skjær nedover i stokken, for deretter på tvers av de tre skjærene. Da har du staver som står opp i stokken. Så kan du skjære av passe nedenfor slik at du da har en bunn på bålstokken. Det du oppnår er en stokk du kan plassere støtt på bakken, staver som står opp i været. Du tenner i mellom stavene. Tipset er å lage et litt bredt skjær i midten. Når det fater kan du plassere kaffekjelen midt opp på stokken og gjøre andre ting mens vannet koker opp. Funker fjell som en Simon sier!

Etter lunsjen i det fri ble det en oppsplitting. Noen med vrikket ankel returnerte til hytta, mens andre tok turen bort for å ta en fellesjekk. Barnebarnet til samboer var med, 6 åring. Han har vært med å sjekke feller før, da uten fangst.  Jeg har satt opp tre feller i et område ved en bekk. Bekkedalen kommer oppover med flere nyere og eldre hogstflater langs med. Ved bekken er skogen noe tettere hele veien og består av gran og furu, innslag av bjørk. Her har jeg plassert ut feller. Når bekken går ut i myra og til et tjern følger skogen myrkanten og går opp i åsen. Her deler skogen seg i litt eldre skog og en 20 år gammel hogstflate, eller tett planta granskog. Skogen deler seg som i en Y. Her har jeg da satt opp en felle i foten på Yen og så en i hvert av beina oppover. Totale lengde på hele runden er 1,6 km så det er ganske tett. Passer greit i nytt område. Da vi spente fellene var åta i foten på Yen borte og måren hadde markert under fellesettet. Der var det ingen ting som var forandret. La inn litt uspist pølse, klinte på litt bringebærsyltetøy for så et strøk av vrakhonning. Monterte viltkamera der.

Ved felle 2 som jeg anser minst attraktiv, tok vi ned viltkamera. Ikke et tegn til at måren hadde vært i nærheten. Så da kronglet vi oss bortover. En teig med mye stein. 6-åringen gikk sjøl, ikke noe sutring over terrenget. Da vi nærmet oss treet, ei stor gran midt ute i et felt med luft mellom granene.  I området er det flere gamle rotvelter så det er terreng for mange små dyr på bakken. Jeg ble var av en sjattering av brunt mot den grå barken på felletreet. Fella er en fellekasse med åpningen opp. Ingen tak, kun dandert grankvister over. Vi kom nærmere og jeg ble sikker og de andre oppdaget at her hadde det skjedd. Der hang det en mår i fella under fellekassa. Et slag av fella som kan tolkes som perfekt, kjentes godt i veidemannens sinn. Guttungen var godt fornøyd, og skulle løfte og kjenne på. Beskjeden var klar at bestemor kunne bære den til bilen. Den gikk i veidemannssekken. 

Vel tilbake til hytta ble det flåing av mår og taning. Hele jobben skal gjøres og litt hjelp i små hender er det. Han bidro med å holde så jeg lettere fikk løsnet skinnet fra kroppen. Frakken må av skal det bli skinn å benytte. Søstra hans mente at måren var penere med pels på en uten.

Dagen etter ble brukt til å tømme fuglekasser og se til at de var klare for neste års hekke sesong. Av 8 fuglekasser hadde det vært fugl i 4. Ett sted var det omlegging av annen art, da vi fant egg nede i moselaget. 

Etter dette var det en tur ut på Ølviknebben. Der har jeg gravd ned noe restbein fra elgjakta. Har hatt rev, rådyr og mår forbi. Måren stakk av med en elgklauv. Så da rigget vi til et bakkesett for mår. Det kan sikket utvikles mer, i kasse med rette hullåpning og 30 cm fra åpning til felle. Uret noe ned og montert med viltkamera der og. Ja jeg har noen viltkameraer, totalt 4 og nå er 3 i drift. Så vår en se om en lykkes med noe der. 


Vi var også oppe i Vollerskogen. En rask runde for fruen og meg. Sjekket de to fellekassene som står der oppe. Der var det ingen besøkende. Måren har vært innom det et jeg. Hatt den der 20. september, så 30 oktober så om en uke eller fjorten dager så er den innom igjen. Det er et sted på revirrunden antar jeg. Tiden vil vise eller som Blodstrupmoen sier "Time will show!"

Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!

Ingen kommentarer: