Totalt antall sidevisninger

torsdag 16. februar 2023

Oppsamlet fra to helger

Sprekkdannelse i isen
Vi hadde hatt et lite opphold mellom turne innover til Finnskogen. Denne helgen møtte vi kaldvær etter mildvær. I det lå det at vi hadde hatt snø rundt hytta. Nå var den nærmest vekk. Der det var gangveier var nå isdekket. Skasen hadde lagt seg igjen. Det vil si isen hadde ligget lenge, men nå hadde snøen igjen smeltet og dannet et nytt lag med is, nærmest paddeflatt på lørdagen. Vi hadde dagen med skøyter og gikk en god runde på isen. Langs med land og rundet av med et sveip ut forbi Grindholmen. Det ute hadde orrfuglen vært ned på og begynt vårspillet. Interessant, har hvert fall to om ikke tre plasser jeg skal sjekke ut for vårens orreleiker.

Vi hadde en runde med fellesjekk. Det skal gjøres ukentlig og denne gangen hadde vi tøyd tiden noe. Det var derfor med spenning, alt hadde fått ligget i ro. Og du verden der i gullplassen på østsiden gav det resultat. Honningtampongen var vekk, mår i fella og helt etter ønske. 

På vestside var det "tørke" ikke noen spor å se, ikke det at måren eller andre kunne sette noe særlig til spor heller. Vi tråkket inn på ski. Det var lett da det var sporsatt noe av veien. Så var det inn i mårskogen. Der var det hardt og ujamt, og kun et lite dryss av snø på toppen. Her inne var det lite å gjøre ut over å bytte minnebrikker, sjekke åta og dra seg videre. Intet å hente helt enkelt. 

Helgben etter var det innover for å ha med venner inn. Da fikk vi et goidt snøvær på veien. Det var fort vekk 7 - 8 cm med snø å kjøre i. Litt snøskuffing slik at det var enkelt å komme inn, og ikke minst hele veien inn var en eneste stor skøytebane med snø på. Det gikk nå greit det å. 

Lørdanen ble brukt til skøyter og ikke minst å brøyte opp skøytebane utenfor hytta. Da ble det godt og vel 10 km på skøyter og hyggelig lag. Snørekjøring på isen med skøyter og løpsvillig vorsther er en interessant opplevelse. Kjekt å ha gjort litt av det før også.. Brukte ikke lange tiden på noen kilometer og dertil "øvelser" å holde seg på beina når isen var såder jevn under snøen. Middag med ryper og litt tiur var akkurat passe. Søndagen ble igjen brukt til litt fellesjekk. Første fella på gullplassen ble åtet opp med litt mer honning. På vestsiden tok vi fellesjekken alene. Det ble etterfylt med åte i minkkassa, og videre rundt om sjekket viltkameraer og feller. Åtet opp på flere plasser. Så et rimelig ferskt mårspor. Ikke noe å forfølge seint på søndagen. Det var først ved siste to fellene at det var noe å henge seg opp i.  

De er plassert en kilometer unna de andre. Det ene er en gammel Haugenfelle som har fått nytt liv. Den andre en bodygrip i plastkasse. Denne hang utenfor kassa uten at den var løst ut. Litt merkelig, og ble behendig satt inn igjen. Åta opp med de siste griflene og honning. Da får vi se. 

Ved Haugenfella var det...... tomt og godt med tråkk av større dyr enn mår. Det var kommet fra en kant, lirket seg rundt flere trær. Ingen lange skritt og ikke hoppende eller i trav. Jeg har ikke klart å bestemme meg, men at det antagelig er jerv er jeg rimelig sikker på. Du kan bedømme selv av mobilbildene. Jeg mener å lese at det er jerv, du ser det er gått spor i spor, to avtrykk av klør med tett mellomrom. Kvisten ned til venstre er blåbærlyng og indikerer størrelsen. I det ene avtrykke mener jeg å se at det er fem tær, det sier at det er et mårdyr og derav konklusjon jerv. 

Har fått bekreftet av andre at det er jerv i terrenget og har jo tatt bilder av jervespor på andre siden av sjøen. 


Innspill?

Ingen kommentarer: