Totalt antall sidevisninger

mandag 11. januar 2021

Kjølig start!

 Vi er så smått i gang med 2021. Østlandet har fått både snø og kuldegrader. Enda godt det er et snev av vinter. Vinteren 2020 forsvant i en lang vår. Det som ligger foran oss nå ser ut til å bli en mer normal vinter. Enda ikke mye snø, og godt nok for å komme seg ut på ski. Antall turer så langt dette året er hvert fall flere enn fjoråret. 

Finnskogen er ofte snøfattig. Trond Burud vil kanskje være uenig der han lever på Risberget, nede ved Svullrya er det ikke hver vinter at snøen måler meteren eller mer. Nå har det lagt seg et hvitt teppe over skogene. Det henger på trærne, tvinger de svake ned mot marka. Oppe i åsene er snødybden bedre. Omkring Skasen er det omlag 20 cm. 


Lørdagen ble brukt til å dye feller. Mårfellene. De hadde stått ute siden første av november. Regn og mildvær gjorde at de trengte en liten omgang i dyebøtta for å være klare for nye dager i skogen. Etter lunsjen bar det ut i skogen. Det var 7 -8  minusgrader og lett overskyet. Vi satse på å vade i snøen. Litt for lite til at truger var tingen. Det stemte sånn delvis. Oppgjennom skogen var det felter der det ble både 30 og 40 cm snø. Den ene fellen etter den andre ble rigget. Litt plunder var det med at hvilepinner til conniebear-fellene hadde frosset i sine huller. Det gav litt mer tidsbruk og skumring i slutten av runden. Uansett så fikk vi plassert ut feller og åtet opp på ny. Innmat av kalkun ble brukt noen steder, og noe elgkjøtt andre steder. Kalkuninnmaten hadde ligget litt over datostemplingen kan du si, lukta reiv litt i nesa. I tillegg ble det klint på med litt honningvoks. Så få vi se hva som skjer i skogen. Opp lia mellom to av fellene var det 3 - 4 sporrekker etter måren, så den er der. Må kanskje flytte litt og omgruppere om det ikke fungerer slik det står nå. 

Det mildnet litt på kvelden og et lite snødryss kom inn over skogen. Det var lett snø og 3 -4 minus grader på natta. Da solen kom opp over horisonten var skyene vekk, og temperaturen fallende. Delvis blå himmel og noe frostrøyk over Skasen. Skasen hadde ikke "løka" seg skikkelig, vi kunne se et grå - svart felt midt ut på.


Vi sjekket skisporet.no, det var kjørt løyper ved Bergersætra. Det ligger nordom Frysjøen. Da vi passerte Skasenden klarnet det opp. Frostrøyken forsvant og blå himmel åpenbarte seg. Med minus 8 grader var det bare å gå ut og kose seg. Inn i skiløyper på vegene innover i skogen. Lite med snø, og likevel gode forhold. Vi prøvde nye sløyfer og runder der vi ikke hadde gått før. Det var en forundelig god fornemmelse å ha gått den lengste turen så langt i år og i det knallværet. 

Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!

Ingen kommentarer: