Totalt antall sidevisninger

torsdag 24. oktober 2019

En helg i regnets navn

Forrige helg satt jeg på elgpost og hentet nye erfaringer. Denne helgen var det støkkjegeren som skulle ut. En kamerat og jeg skulle ut etter skogsfugl på Finnskogen.
Det skal nevnes at det hadde regnet opp mot 55 mm siden sist vi var der, altså en snau uke. Det vått og vann over alt der vann kunne samle seg. Bekker gikk braddfulle, samtidig hadde vi gløtt av sol denne fredann.
Dette var ikke traktkantarellen vi fant, men artig var den
Vi var oppe såpass tidlig at vi rakk å gå en kjapp runde opp i Vollerskogen. På vei ned fant vi oss en omgang traktkantarell. E hadde kontroll på slikt og tok en Snapp til hans "soppkontrollør". Det var godkjenning og sopp med i sekken videre. Ja, ja, ikke det at jeg kan så mye om sopp, men på utedassen står en mektig god omtale av sopp. Den står under en svær sopp-plansje. Teksten er: "All sopp kan spises, det er bare virkningen som er forskjellig!"

Dagen etter var avtalen at vi kunne gå der vi ville. Elgjegerne skulle slakte. Vi våknet til regn og mer regn kom det. Vi rigget oss for været, somlet oss avgårde. Tenkte og håpet at regne skulle gi seg. Yr. og været var ikke noe som var samstemte. Regntrekk på sekken og skalljakke var saken denne dagen. Vi startet opp litt ut på dagen. vi gikk i teiger der vi hadde støtt på fugl før, men ikke nå. Det vil si vi støkket tre på vår vei. det regnet hele formiddagen. Ingen stor dag værmessig. bekkene hadde flytt over. Der det var flatlende seg bekkene ut i alle kanter og fylte fordypninger. Kliss klss over det meste. Skasen var nærmere 20 cm over normal vannstanden.

Det var lite å gjøre med. Vi la ruta nordover langs med Skasen. Ved delebekken vendte vi vestover og oppi åsen. det ble litt tørrere da vi steg opp fra lavlandet. der i tettene ved delebekken var det vi støkken en røy på 40 - 50 meters hold. Fin glenne, men langt hold. Var bare å holde att skuddet.

Vi fortsatte i samme høyde bort etter før vi slapp oss ned til bilen. Da var det tid for litt sein lunsj. Rask lært som en er ble det litt andre boller ved denne lunsjen. Lært av elgjegerne. Det betø både medbrakt ved og litt til i kjølebag. Vi skal ha for å ha hatt medbrakt ved. Høyeste punkt for bålfyring må ha vært i Gråkampen på ca 1400 moh. Nå var det med steikepanne og no å legge i den sammen med passe krakk og dertil god lunsj. Bål lagd etter samme prinsipp som forrige helg. Det "Funket Fjell!" som Simon ville sagt.

Ut fra regnet rundet vi av dagen for å tørke opp. Var innom på Dammen for å se om det var noe jobb igjen å gjøre med slakt. Der var det tomt.

Trollskog og ikke etter spising av sopp
Kvelden ble benyttet til å forberede mårfangst og tid ved bålpanna for de dype samtaler og innm badstua før det var mattid.
I det hele tatt en god dag om enn våt.

Søndann var ikke det spøtt bedre mht været. Det kom ytterligere 15 mm regn den dagen. Da ble det somling ved frokost og en tur opp om finetunet på Svullrya. Noe skulle en jo så i hjel tida med.

Vi målte da en mengde regn som tilsvarte opp mot 80 mm totalt.





tirsdag 22. oktober 2019

Nye erfaringer skal høstes

jeg tok noen valg i sommer og anskaffet meg en rifle for jakt på opp til og med elg. Det ble noe skyting for å lære seg våpen og forberede seg for storviltprøven. Den ble tatt og dermed var en terskel passert. Tanken og planen er 2020, og da var alt som kunne komme etter storviltprøven i 2019 bonus.
Med jobben følger kontakt med ulike mennesker og deriblant en kollega fra Kongsvinger. Han drev med elgjakt på Finnskogen, enkelt nok hos en av de jeg har snakket med opp gjennom tidene. I hans skog har jeg jaktet småvilt. Så trengte de noe ekstra postmannskap under jakta den ene helga i oktober. jeg ble gjerne med som læregutt. Ok erfaring som jeger, og det med elgjakt er noe som må erfares og læring gjøres. Vi jaktet på vestsiden av Skasen. Satt deler av dagen på kommunegrensa og fulgte med på radioen og høstet erfaringer.
Støkkjeger på småvilt bundet fast til en elgpost. Vi gikk oss inn og med anvisning om sted og skyteretninger ble det å rigge seg til. Ikke veldig kjølig. På med litt ekstra ullklær og så sette seg å vente. Bikkja var ikke i form så det ble lite fart i sakene på morran. Opplevde nøtteskrika og en flokk orrhaner som kom over elgposten. Ble kald, fikk opp fjellduken og dro den over meg. Læringen var å ta den på fra start av. Tiden gikk underlig fort og det kjentes godt å sitte der. Du får roen når du venter selv om det er lite som skjer.
Vi ble kalt inn og vi samlet oss for lunsj. Småviltjegeren kom med sin lille matpakke, mens elgjegerne tok ut sine kjølebager fra bilene. Stolsekkene var gode å ha, jeg vant meg et alternativ å legge reinskinnet på. Det og en læring.
Etter lunsjen første dagen ble det nytt støkk og med plassering på Preikestolen. Lokale plasseringer med hver sin historie bak. Det fikk jeg høre mer om dagen etter. Sola kom og utsikten var bra som du ser. Ingen elg eller elgfall på eftan.
Dagen etter var det opp tidlig da og. Da skulle vi over mot Helgern oppe i Sæterberget. Knut og jeg gikk opp til Tårnet og jeg satt litt over flaskehalsen. Ny navn kom opp som reveåte og 50-års laget.
Tåka lå over terrenget og vi gikk opp til postene. Fikk litt orientering om hva og hvordan de gjorde det der på åsen og hvor en kunne fine skogsfugl mv. Vel oppe var det bare å rigge seg til. her satt jeg på en passe stubbe og med fjellduken omkring meg. Da var det litt mer fart i skogen. Det ble meldt om okse, ku og kalv og noen ungdyr. Bikkja hadde støkke dem og de gikk etter. Da steg adrenalinet og årvåkenheten kom opp i pannebrasken. Fulgte med og fikk med et par gode tåkebildet og en grønnspett. Så ble det meldt om ungdyr på post og elgfall. Vi ble holdt på post for dyra gikk inn i området igjen. Elgen var vommet ut og jeg fikk en liten orientering om hva som var hva. Skar av en go del av leveren til elgen, det kan brukes som mår åte.  Så endte vi med lunsj etter samme stil som sist. Nå lånte jeg vedkassa til sitteunderlag.
Etter lunsjen hadde vi to støkk. Den ene i Kleivene og en på Kalvberget. I første støkket fikk vi ku og kalv foran oss på  post. Hadde dem på 100 - 150 meter i lett trav i furuskogen. Artig å sitte på post og ha elg forbi.
Det ble ikke mer å se resten av dagen. Vi avsluttet med å trekke elgen ut av skogen og frakte den til Dammen.
For meg som gjestejeger var dette en helg med mye glede og læring. Rett og slett to gode dager i skogen med trivelig folk og mange nye erfaringer i kroppen. Ikke minst at jeg kunne sitte i ro over lengre tid uten å bli for rastløs. Det er og godt å kjenne på.
Takk til både Knut og Jan Petter som inviterte meg inn. Dette kan jeg gjerne være med på neste år også.

tirsdag 8. oktober 2019

Lang høst og lite å skrive om

Det er nok en sannhet med modifikasjoner. Det sentrale har vært en høst med mye kativitet i uken og også turer på Finnskogen. Seks dager i Grøndalen under Sølenmassivene har det også vært. Så hvorfor ikke skrive mer. Tid og prioriteringer, sammen med at omtale av Finnskogsturer var lite å blåse opp. Med tre helger hvor all tid har gått med til å skrape vinduer/dører/vindskier og karmer, pusse og male, så er det lite å skrive hjem om. Rett og slett nesa i hytteveggen og drive vedlikehold. Vedlikehold må gjøres slik at det er på ingen måte bortkastet tid. Kvalitetsarbeid gjør at det blir lenge til neste gang, samtidig skulle en gjerne ha gjort mer av annet, koke kaffe over et bål osv.

Det er riktig å si noe om Grøndalen. Ole og jeg jaktet der i fjor og også planlagt for i å år. Vi fikk første periode av jakte fra 10. - 16. september. Ole kunne bare være med fra den 12. så han kom etter. Etter første året så var vi litt kjent i terrenget og hadde tro på ¨å finne fugl i år også.
Våren var vanskelig for ryper og skogsfugl. Tellinger var dårlige og variert. Vi fikk kvote på 1 rype om dagen og brunfugl fredet. Da var det klare begrensinger for året. Ikke det at baglimit har vært noe problem før heller, men litt kipt er det jo.
Første dagen bestemte jeg meg for å gå på østsiden av Ørsjøbekken, inn under Knappen. Terrenget der hadde noen perler av skogsfugl teiger, og ellers mye furumoer. lengre inn mot Søre Ørsjeøn var det variert med bjørkeskog, griper og små høyde drag. Der inne traff jeg på et annet jaktlag. De løsnet skudd på rype. jeg fikk se rypene og fulgte etter dem. jeg gikk akkurat litt for stutt og de lettet for meg på 40 meters hold. Noe seinere skjedde noe av det samme. Ryper på langt hold. Denne dagen var jeg bort i ytterligere to orrfugl og en tiur. Tiur'n satt i veden og forsvant på lagt hold.  Ikke en sjanse første dagen.
Dag to ble annerledes. Tung i beina etter dag en og skulle hente Ole i Koppang. Da ble det to runder i den vestre delen av terrenget. Ett sveip på nedsiden av veien og en på oversiden. På nedsiden var det furumoer med lav på bakken. Lite spennende teiger, før jeg fant et fuktig drag der det var litt islett av gran. Den fulgte jeg oppetter. Endte over veien og tilslutt var grana borte. Dro meg litt mot øst før jeg fant ei ny droge å gå ned til veien igjen. Litt ut på ei myr passerte jeg noen graner og hadde en lita enslig gran ved bekken foran meg. 10 - 15 meter og derfra lettet røya, fredet. Er da muligheter!
Etter lunsj og kaffe ble det forsøk på dupp i hengekøya. Den duppen kom aldri etter god bålkaffe.
Runden etter lunsj ble oppetter storbekken. Fant noen gode teiger der også uten at det hjalp stort. Fulgte yttergrensa på terrenget og kanskje litt utenfor ved en bekkedroge. Og igjen var det røy som lettet, først en og jeg kunne se halsen på den andre før den lurte seg inn bak en gran og lettet. Alt på passe avstand. Orrhanen som lettet litt seinere var ute av skuddhold. Det samme var de seks rypene jeg støkket i furuskogen. Åpen skog med 100 - 150 meters sikt. Ikke lett å komme innpå noe når de er lette på vingene.
Dag tre var med Ole. En runde der vi gikk opp i høyden inn mot Harahøgda, foten av Sølen. Eneste vi ble var av var en hare på 60 meteres hold. Det blåste litt mer denne dagen og det ble litt surt, uansett så var det stille i fjellet der vi gikk. Lite folk og lite fugl. Først godt nede på drage mot Ørsjøen støkket vi 4 ryper på 40 meters hold. På veien tlbake til bilen var det to orrfugl som fløy ut for Ole, ute av syne selvfølgelig.
Fjerde dagen ble på sørsiden av terrenget. Skog og myrdrag mellom små vann. Vi hadde mye skogsfuglopplevelser der i fjor, og nå var spenningen stor. Vi startet annerledes enn året før, gikk i teiger som var gode biotoper, uten at det hjalp. Vi var innom det ene tjerne etter det andre. Observerte et par ender. Stod i enden av et tjern da det kom en and flygende. Den landet og jeg ar klar på at den går vi etter. Som sagt så gjort jeg rundet tjennet og anda lettet. ole mestret skytingen og anda gikk i vannet. 5 -6 meter uti på ei lita myrøy. jeg var villig nok til å innhente anda, en brunnakke.
Litt videre og lunsj. Etter lunsj kom vi inntil ett annet tjern. Der var det og ender og Ole tok runden. Endene lettet og de kom mot meg i rene motskudd. Noe fomling, les bomskudd, og etter omlading ble det knall og fall. Da var vi konvertert til andejegere for en dag. Vi gjorde turen inn i teigene som var så bra i fjor og ble relativt skuffet. En orrhøne var alt vi så. Ikke en svart av noe slag viste seg for oss.
Femte dagen gikk på ny inn mot Ørsjøen. En god runde i hvor vi gikk i feil teiger. Al for mye lav på bakken til at vi kunne regne med rype. Snakket med et par jegere som hadde kun vært i samme området. De hadde fått noen fugl. Vi fortsatte til Ørsjen for vi rundet nedover. Ikke sett fjøra den dagen. Vi gikk i små og spenndende teiger på østsiden av Ørsjøbekken. Først godt inn under Knappen støkket vi en enslig rype. Og det var det. Vi krysset oss ned til bilen og var bort i et par orrfugl igjen. Virket som vi ikke fant helt sikre rutene i år.
Siste dagen ble til utvask og deretter en runde i vestdelen av terrenget. Vi snirklet oss opp gjennom gran og furuskog. Var innom ei gammal koie og kom opp til yttergrensen på terrenget. Lommekjente var vi ikke så vi var nok noe utenfor. Der støkket vi først en elg og etter på hadde vi 3 orrfugl på vingene. Etter lunsjen ble det til at vi krysset oss nedover i samme teigene og på ny støkket vi tre orrfugl. Alt i umulige skuddsituasjoner.
Underlig hvordan slike jakter kan være. flere kilometer i beina hver dag. I langsomt tempo for å ikke gå forbi fugl, uten å støkke dem i rette posisjoner. Lite fugl kan vi alltids skylde på. Vi hadde kanskje fire fem gode skuddsjanser og det var på brunfugl. Ikke en klar sjanse på rype på 6 dager. Slik er det nå.
Det handler som jeg has ksrevet om før en kombinasjon av for stort jaktpress fra jegere og lite fangst/jakt på smårovviltet. Ved å regulere bestanden av smårovviltet vil det være langt lettere å få opp mengden stamfugl og baglimit for jegere.
Jeg får forbedre fangsten av mår og mink på minte trakter av Finnskogen og håpe på noe mer fugl å finne der.