Totalt antall sidevisninger

fredag 23. november 2018

I novemberskogen

Novemberskogen er både kald, snødekket eller barmark. Denne november har vært mild, så koom kulde denne uka. Lautrærne har barkvist, storfuglen endrer beitemønster. Går over til furubar. Orrfulgen bytter også biotoper. Dagene kortere, jaktlys fra 8 til 16. Da blir jakta annerledes enn tidligere på høsten.
Eirik og jeg skulle innover 3 dager med jakt i Gruset. For opp på torsdagskvelden. Lastet med henger og ny båt. Den gode gamle Askeladden seglebåt ble avhendet i sommer. Nå er det en mer klassisk robåt som er på plass.
Det ble seint før vi var oppe. Båt og henger buksert på plass, og en enkel middag. Så gikk nå praten og litt til så natta ble kort gitt.
Fredann ble startet til normal tid. Litt jobb før det ble frokos. Mildt var det ute +6 kl 0630, overskyet.
Vi parkerte mellom Morttjern og Svarttjern. Der kan vi gå runder både nordetter og søretter. Kaffelars og en vedkasse lå i bilen. Vi gikk sørsløyfa over Haugsberget. Det var lite å støkke! Vi gikk i teiger som Ole og jeg så fugel i. Nå var det nesten tomt. Verken ung og gammal furuskau gav lyden av fugle vinger. Først når vi var ned i lavlandet sør om Morttjernet støtte vi på fugel, en orre som reiste i tett og ung blandingsskog. det var ikke i nærheten av skuddmuligheter.
Etter lunsjen  bar det nordetter. Tiden hadde gått fra oss, eller lunsjtiden godt verdsatt. det ble en kortere runde inn mot Mårhellaskjæret. Inn der på høgdene var det også stillere.
Dagen gikk mot slutt og vi skrådde oss ut av skogen. Tassmørket kom så det var lettvindt å komme ned på vei i litt lys. Kveldingen ble brukt til de gode samtaler ved bålpanna. På laftebenken og med saueskinn under rumpa var det godt mulig å sitte lenge ute før middag. Bålet lot vi dø ut og ordnet oss en god middag. Praten gikk gjennom kvelden så vi rundet av for natta fra middagsbordet. Trenger ikke sofa i slikt selskap.
Lørdann var værmessig som fredann. Like mild og overskyet. Da vi nærmet oss Gruset kjørte vi inn i noe som lignet tåke. Vi var tidligere ute og håpet på å se fugel i vegen. Det gjorde vi ikke. På Bjørsjøtorpet lå det hundekjørere med totalt 5 eller 6 spann. Det blir 60 bikkjer det. Da var det ikke mye ro på veien. Vi var en god runde i Mårhellaskjæret. Eneste vi registrerte var storfugl fra tretoppene. Da vi kom ut på en hogstflate hadde en orre sittet i en topp. Den forlot plassen før vi registrerte den. Det var han Knut Sletten som så den. Vi slo av en prat før vi jaktet oss rundt Svarttjern og ned til bilen. Vi forflyttet oss til vestafor Bjørsjøene. der inne er åsene latere. åka kom også sigende. Det tetnet til. Vi la opp en rute der inne i tåkeheimen. Det var fantastisk stemning å gå i en dag som var på vei til å svinne hen, tåka hang rolig i skogen. Leet seg ikke. Vi hadde sikt til makt 100 meter. Vi kunne ane de store trea framom oss. De små ble visket ut i tåka. Vi gikk i et tereng det luker fugl i . Blandingskog, vekslende alder i skogen og godt med lyng av ymse slag. Det bare oser av fugleterreng. Og stille var det. Først på vei ned av åsen kom vi over 3 orrfugl som satt i topp. De hadde tenkt å ta kvelden, de støkket vi ut. De reiste fra topp med alt for mye skog omkring. Hjertepumpa slo noen ekstra slag uten at det hjalp på skuddsjansene.
I løpet av kvelden endret været seg. Tåka trakk seg unna og da dagen opprant var det stjerneklart. kulda hadde meldt seg forsiktig. Gradestokken viste 0. Vi kom oss ut og Eirik bestilte ny runde der vest av Bjørsjøene. Vi krysset mellom nordre og søre Bjørsjøen og opp i åsen. En fantastisk dag. Det var hvitrimet i myra. Solen varmet slik at den smeltet rimet i trær og lynd der den kom til. Solen varmet i kjakene når vi vendte ansiktet mot den. Vi gikk til sydgrensa, og romsterte rundt på åsen. Støkket kun en orrhane. Denne gangen på skuddhold. Og ikke en kjeft av oss var godt nok forberedt på det. Den satt i noe tett ungskog, blandigsskog. Dro opp og reiste sin vei med fire smell i luften. Vi fikk nå hvert fall kjent på rekylen i skuldra.
Helgen rundet vi av med å fylle opp foringstreet til småfugle og nedstenging av hytta til neste tur. Det kan fort bli i jula først neste gang noen kommer opp.
En fortreffelig helg!

Ingen kommentarer: