Totalt antall sidevisninger

onsdag 28. juni 2023

Sommersolverv

Sommersolverv har passert. Det har vært varme helger med mulighet for å teste badevannet og gjøre ferdig ulike delprosjekter på hytta. Da har det ikke blitt til de store utfluktene. Samtidig er det kanskje de nære som er vel så viktige, de kortreiste, der du finner de rett ved deg og som kan være reelt den lange strømmen av opplevelser du kan ta inn.

Det har vært en tur i fotoskjulet. Sist helg ble det ikke noe da jeg klarte å gjenta en strekk i ryggen. Et punkt som ble stivt, ømt og vondt. Det satte noen begrensninger. Samtidig var det de nære hendelsene da. 

Fra to uker tilbake i fotoskjulet kom dette blikket til meg. Jeg hadde en drøy time og hadde de to fiskeørnene på reiret og i lufta. De to hadde kontroll på det som beveget seg på bakken. De gjorde sine rekognoseringer, før de igjen inntok reiret. Det blir litt tid til neste besøk da det er ferie først om noen uker. Skal se det er mer enn to voksne fugler i reiret da. 

Omkring hytta har vi flere fuglekasser. Ikke alle som benyttes, og det er gjerne de samme som har besøk. Det er vel et signal om at noen kan få nye plasseringer for å bli attraktive. Det som jo er artig er å følge med på hvilke arter som etablerer seg. Når kommer ungene ut, får vi sett dem eller. Kassene er nå sikret med små metallplater omkring hullåpningene. Ca 3,5 cm. Da forhindrer vi at spettmeis, flaggspett og likesinnede utvider hullet. I ene kassa er hullet stort at ekornet kommer inn. Da blir det ikke mye fugleunger. 

Et par kjøttmeis har benyttet den ene kassa. Der var det godt med liv. Det var stadig masing innen fra og ved enkelte anledninger sa foreldrene fra om mennesker under kassa. Da ble det stilt. På lørdagen registrerte vi at det var tydelige flakse øvelser inne i kassa. På søndagen var det stille. Ingen kjøttmeis i trafikk ved kassa.  Da var nok fuglen fløyet. Både unger og foreldre var på vift i skogen uten at vi fikk sett dem. I tre av de andre fuglekassene er det også leieboere. Det er svart og hvit fluesnapper. Fint det. De spiser jo det de kan av insekter og holder området ryddet for mygg. Det er ok da vi kan tillate oss å sitte ute uten å bli unødig plaget. 

Nede ved Skasen er det litt av og på med liv. Vi har ender som kommer forbi, noen båter og en og annen småfugl. Det gjør at vi kan oppleve noen tett på der vi holder til. Det er mest silender som trafikkerer området, men en og annen kvinand kommer og lom, storlom. Båtene snakker vi lite om. De er sjeldne og det gir oss frihet til bade usjenert og det er sjelden vått bade tøy. Siste helgen kom det storlom forbi. Noen enkeltvis og andre i gruppe. Virket som det var voksenfugl. De ligger dypt i vannet, "scanner" det som er under den og forsvinner ned i dypet. For så å komme opp ett eller annet sted, gjerne minutter etter og langt unna der de forsvant ned. Like fascinerende å observere dyra i sitt rette element.
Ta deg i vare og pass på deg sjøl i skogen!


Ingen kommentarer: