Finnskogen har et skjær av storhet og mystikk. Store skogvidder og skogfinner. Etter hvert ulv og bjørn fra Sverige. Så stabilt med ulv. Rotnagruppen er jo rett i nærheten. Søndre Voller-skog har fått sitt rovviltgjerde. Det er den skogen Wiel-familien kjøpte i 1893, som gikk i arv og endte i Houge og L'orange familiene. Så ble skogen solgt tilbake til Sigmund Woll i 1969. Der i Vollerskogen har det vært fredelig i mange år mht de store rovdyrene. Forrige innlegg viste til at en bjørn hadde tatt seg inn. Forrige gang klarte driverne ikke å jage to ungbjørner ut før de stengte gjerdet og slapp sauen inn.
Ja, da er det et paradoks at det i Enebakk har vært ulv innenfor rovviltgjerdet. Det er ikke til å komme fra at rovviltet lærer å tilpasse seg sine omgivelser. Ulven har visstnok krabbet under gjerdet.
Nå, bildet er av ulvemøkk, funnet 50 meter utenfor rovviltgjerdet på finnskogen, 1,5 meter i fra asfalten på riksvei 202. De 240 sauene var tydeligvis ikke interessante nok til å forsere rovviltgjerdet på Finnskogen.
Det er jo rett å spørre seg om bøndene har gjort nok for å forhindre at ulvene har kommet inn. Nå etter at rovviltgjerdene er sjekket har det ikke blitt rapportert ulveangrep. Det forteller vel sitt.
At golfere har observert ulv på green 13 på Losby, et rolig møte og ulven forsvant uten aggressiv atferd. Det forteller vel at ulven hadde kontroll på situasjonen.
Den gang vi var i Sør-Afrika på safari var guidene veldig tydelige. Dyr angriper når de føler seg truet. Holder du deg i ro, og dyra oppsøker deg opplever de å ha kontroll. Med andre ord. Om du ferdes i norsk skog vil du antagelig ikke støte på de store rovdyra, det er mer bonusen, enn normalen. Rovdyra vil trekke unna og oppsøker ikke folk unødig. De vil heller ikke vise seg unødig. Det har Østmarkaulven vist. Viltkameraer har fanget opp folk og kort tid etter passerer ulven, uten at folk har registrert den.
Nå skal ikke jeg drive dette så langt, MEN jeg mener nå at media og endel mennesker hausser opp rovviltet til et problem, det er det dog ikke. Minnes at det var påvist ca 600 rovvilt drepte rein for noen år siden. Det ble gitt erstatning for 10.000, og det var søkt om erstatning for 40.000. Tallene viser at det var kun påvist drept rein av rovvilt i 6 % av det som ble erstattet. Det var kun påvist 1,5 % rovviltdrept rein av de som var søkt om erstatning av.
Kanskje på tide å spørre om næringene blåser dette opp for å sikre seg penger for tap av dyr de ikke kan påvise drept av rovvilt.
Så skal vi ikke underslå heller at de som opplever massive tap av dyr faktisk opplever både sorg, frustrasjon osv. De har det vondt i en periode, samtidig med at de driver en næring der de må akseptere at de har et ansvar for å passe på dyra sine, og må påregne tap ut fra manglende ettersyn av dyr og at det faktisk er rovvilt og andre forhold som gir tap av bufe.
En prøve av ekskrementene på bildet er sendt til Rovdata for analyse. Mer info kommer mht til ulv osv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar