Totalt antall sidevisninger

lørdag 7. april 2018

Påske - den alle i Sør-Norge har omtalt som den beste i manns minne

Denne påsken har gått inn i historiebøkene som århundredes her i Sør-Norge. Det er ikke til å komme unna at det var en fantastisk Påske. Så er det spørsmål om det ikke er andre påsker som har vært gode. Vi kan ikke komme unna påsken i 2013. Den var også bra http://fjellkongen.blogspot.no/2013/04/ .
Nå det blir å se bakover og mimre. Det går an. Samtidig er det i morgen vi skal leve. Det som var i 2013 eller ett eller annet annet år får vi ikke forandret. Da må vi nyte det vi har i dag. Det er her vi er nå og da kan vi se bakover de dagene vi trenger noe godt å mimre over.

Denne månen hang over Skasen gjennom hele Påsken. Den vokste seg stor og så kom den tilslutt til vendepunktet. Fra ny til ne. Det er slik den går hver eneste Påske. Med den klare månen kom også kulda. Kulda samlet seg omkring 15 - 20 minus. Til Påske å være er det aldt, så var påsken tidlig og i år.
Dagene fulgte et greit mønster. Ut og lufte bikkjene vi hadde på utlån. Vi ventet med å gå ut til 10 - 11 tiden. Da var solen passe varm og temperaturen mer levlig. Enten var vi i solveggen eller ute på Skasen. Der var det mulig å gå hvor som helst. Egentlig i skogen også. Det sjekket vi aldri. Solen skapte en god har skorpe, - skare  - som holdt seg gjennom dagen.
Vesla og Fersken var med hver gang De fikk 8 - 11 km i beina. For en liten hund jf bildet, var nok turene enuendelighet av hvitt uten mulighet til å se enden på turen. Kan ikke komme unna at det å legge seg på isen føre til en litt annen opplevelse av isflaten.
Det var bålkaffe, sjokolade og appelsin på dagen. Det hører jo med i en hver påske. Hvor mange instagram- og fb-bilder har ikke vært lagt ut med dette motivet? La det ut selv også. Alle håper på mange "likes". Ikke at alle får like mange og blir skuffet av det. Dog det er begrenset hvor morsomt det er å klikke "lik" på et bilde lik det andre bare fordi en bekjent har tatt et bilde som var enormt likt ditt eget.
Da er det langt bedre å forsøke å ta bilder som er annerledes. Ikke det at det som er vedlagt her et så fantastisk.
 Se litt ekstra på bildet. Hva sitter de på og hvor høyt henger de? Bildet ble tatt på en av våre skliturer over isen på Skasen. Det laget seg slik at de bare kom seg opp i høyden og der hang de. Kan sannelig lure på om naturlovene er opphevet eller så ser du poenget når du studerer bildet.

Det er jo slik at vi er i ulveland. Det gode gamle Rotnareviret er opplæst. Nærmeste kjente er Flisdalen lengre nord, eller Kochonka og Skugghöjden. Begge siste grenserevir der kanskje Kochonka streifer inn mot våre trakter. Såmener de det er et revirhevdende par på Gressmark. Det er på norsk side og litt sør for oss.
Da er spor som dette av interesse. Ikke for det, det er noen som mener det er spor av gaupe. Har du meninger om det legg inn en kommentar under her. Dette fantvi på vestsiden og der er det endel rådyr og det er jo gaupemat så hvorfor ikke?

Lenger nede hher ser du en av de mange ulike vi hadde i foringstreet. Det var både spettmeis, flaggspett, kjøøtmeis, blåmeis, granmeid og som denne grønnsisik. 
 Uansett om det var den ene eller andre typen påske så kan vi hvertfall si at det var en deilg påske uten for mye mas og styr.
Ha en god uke og snart kommer sommeren. Det tar bare et par uker å smelte unna de 60  - 70 cm med snø som ligger i hagen.

3 på rad

Etter to helger i Vassfaret var det Finnskogen som lokket. Meldingen var sol i to dager og da for vi dit.
Det er jo alltids mulig å skrive om hvor langt vi gikk osv, men ......
Det var en helg med nysnø, 20 - 25 cm lå over alt. Det var absolutt godt grunnlag for å gå over alt. Med 2 lånebikkjer var det noen begrensninger. Stutte bein i 20 cm snø er ikke å anbefale. En liten chihuahua er ikke skapt for slike snøforhold.
Vi la turen ut på Skasen, tanken var å gå om Grinderholmen og kanskje sjekke ut den. Leng siden vi har vært der, og går med tanker om å lage til en gapahuk der ute.

Vi gikk omtrent prarallelt med land til Nådens ende. Derfra vinklet vi ut over Skasen. Det var litt å tråkke løype i så det gikk sånn passe fort. Litt ut på der så registrerte vi at det var et riss i snøen. Hmm..... Riss i snøen var jo merkelig. Isen har vi sjekket tidligere og den var minst 40 cm. Gikk noen skritt til og ...... Skyggene i risset endret seg, det var en jevn bevegelse og risset økte. Det ble litt underlig under skia, dermed var det vann under skia og vått og ..... Fristlsen om å gå videre endret seg brått der vi stod 200 meter fra land. Rådslagning var det nok ikke, vi snudde rundt og gikk tilbake i samme spor. Detvirket som om det var et felt som var med overvann eller en råk i nærheten.
Kunne ikke minnes at det skulle være noe der. Nord om Ølneset er det alltid usikker is, ved Kista er det også utrygg is. Nord for Grinderholmen like så. I sundet mellom Grinderholmen og land er det nesten alltid noe åpent vann. Øst for Grinderholmen er det også et oppkomme og tidvis tynn is og kaldt vann om sommeren. Men ikke der vi gikk nå. Fikk høre med den eldre garde om erfaringer fra tidligere.

Før på året hadde vi opplevd at det var overvann etter mildvær og at isen bygget seg opp både undenfra og ved regn, nedsmelting av snø ovenfra.

Fikk så være vi tråkket løpyer der det var greit å gå forøvrig og brukte tiden ute. En behhalig helg uten de store og lange toppturene. Toppturer på Finnskogen har et begrenset potensiale uansett!