Totalt antall sidevisninger

søndag 13. november 2016

Løypepatrulje

Hva overskriften har med dette å gjør får vi komme tilbake til. Det ble tur allikevel. Meldt fint vær, hvert fall fredagen og lørdagen. Da burde det være rom for noen bilder av det bedre og med med måneskinn kunne det bli rom for nattbilder.
Kom inn på fredagen, Rigget for kun ett døgn. Sjekket ut med Elling, det var brøytet og antagelig helt til Strøsdammen. Da ble det lit mer "easy pisi". Å tråkke løype fra Godvatnet 7 km er et karsstykke, fra Strøsdammen lett som ikke noe. Der fra er det kun 2,7 km. Brøytekantene anviste 50 - 60 cm med snø. Det lovet greit. En av hyttene var det folk på. Ellers lite spor av folk.

Månen hang over Bringen
Ikke et enda spor av folk på Strøsdammen. Månen hang på himmelen og lyste opp terrenget. Det var 10 - 12 grader kaldt. Skia hadde blå ekstra under, det ville duge.
Her var jeg første mann til å sette spor i terrenget i år. Ikke spor over dammen, ikke spor videre mot Suluvatnet. Da var det bare å slenge sekken på ryggen og begynne på turen ned. Det var så der hold i snøen, søkte i til midt på leggen. Da var det ikke helt krise for da bar det endel. Så var det å skyve og løfte skiene, en etter en, så var det bare å holde det gående. En elg hadde gått der i veien. Fulgte det, ofte ikke det beste å gå i. Blir å ujamt å gå i. Med såpass lite snø fungerte det. Elgen hadde gått litt på kryss og tvers. Det var bare å holde en god rett linje. Det var fint. Månelys, svett i panne og kaldt. Akkurat hva forkjølelsen trengte. Da var det en opplevelse av å leve. Var ikke sig i skia i det hele tatt. Det ble å løfte og tråkke hele veien. Da jeg biket over kanten og nedover veien ble det lettere. Veien falt og da ble det mindre jobb.
Inne var det 12,7 minus og ute, det samme. Ble å fyre opp, lufte ut fuktig luft, fylle på med ved og rigge til. Drøyde noe og kl 00.00, tok jeg med stativet og kamerat ut. Ut til fotomotivet. Det jeg skal følge neste året. Ble litt jobb å gå opp på truger. Fant en passende plassering av stativet og surret det fast til en bjørkestamme.
Sol i Gørrbuflagin
Kjølig inne fortsatt. Ble å legge mer i omen. Sikre at den holdt seg gjennom natta. Satte klokka på 0700. Skulle ha morgenbilde også av motivet. Kjente at det ble kjølig før klokka ringte. Da var det å vrenge seg ut og legge mer i, åpnet trekken litt. Da klokka ringte var det kun å vrenge på seg klea, mer ved i ovnen, mer trekk og ut i morgenkulda. Minus 14.
Frokost og så tilbake til overskriften. Løypepatrulje er det få som kjenner til. Alle går i maskinpreparerte løyper. Må tilbake til farfar. Han gikk løypepatrulje for Skiforeningen. Det var den gang 50 km i Holmenkollen gikk i sløyfer av 25 km. Der i 30-åra var det egeninnsatsen til løypepatruljen som avgjorde sporet til løperne. Løypepatruljen var en gruppe på 4 - 5 mann. En til å brøyte. Neste gikk bak og med en ski i det oppgåtte sporet. Den andre utafor. Tredjemann det samme, men på den andre siden av sporet. De to siste gikk opp selve sporet. Da fikk alle skiløperne spor og stavfeste. Da unngikk man den smale renna når alle går i samme sporet. Det var det jeg gjorde etter frokost. Gikk opp til Strøsdammen og ned att for å gå opp en skikkelig såle og skape spor for vinteren. Da kan det bli lett med pulk de neste turene.
Med Blåfjell i sikte langt der bak
Så var det å avslutte denne turen med litt rydding og en siste omgang med motivet. Strøen hadde løka seg og bekkene var i ferd med det samme. I myrene var det fortsatt vått, det viste skistavene. Får regne med at kulda synker inn i bakken slik at vi trygt kan gå på isen og de store myrene.

Ingen kommentarer: